Blog

Obavijest i poziv – XII. bienalni znanstveni skup Pasionske baštine

UDRUGA PASIONSKA BAŠTINA
Barutanski breg 20, Zagreb
U Zagrebu, 14. 6. 2017.

Obavijest o održavanju 12. simpozija:

Muka kao nepresušno nadahnuće kulture – Pasionska baština Like i Gorskog kotara

Poštovani prijatelji Pasionske baštine!

Sa zadovoljstvom Vas obaviještavam da smo, razmotrivši nekoliko varijanti, odlučili i dogovorili da se naš sljedeći, dvanaesti bienalni međunarodni simpozij održi u Gospiću u Lici, sredinom lipnja 2018. godine.

Shodno tome i tema našeg istraživanja bit će odrazi Muke i Uskrsnuća Kristova na prostorima Like i Gorskog kotara, što se uglavnom poklapa sa granicama Ličko-senjske biskupije.

Ovi prostori u velikom dijelu svoje povijesti, a i sadašnjosti, usudio bih se reći, su jedna duga i velika pasija, koja propuštena kroz pasionski misterij otvara veliki broj tema koje do sada nisu bile istraživane, a i onima dobro poznatima pruža mogućnost novog čitanja.

Osim povijesti i povijesnih ličnosti tu je i velika riznica kako propalih, tako i sačuvanih svjedoka odraza Muke i Uskrsnuća Kristova u književnoj, likovnoj, glazbenoj, liturgijskoj, paraliturgijskoj, pučkoj, etnološkoj i inim kulturnim sferama koje zaslužuju da budu vrednovane kroz naše geslo: Muka kao nepresušno nadahnuće kulture.

O našoj namjeri obavijestili smo i dobili punu podršku Gospičko-senjske biskupije, odnosno gospodina biskupa msgr. Zdenka Križića i msgr. Mile Bogovića, biskupa u miru.

Sada je pred organizatorima veliki posao i razgovori oko podrške i financijske potpore civilnih vlasti te animacije znanstvenog sektora kako bi simpozij uspio.

Ovaj dopis ne želi biti samo obavijest već i zamolba da nam najkasnije do kraja listopada, 2017. god. priopćite svoju želju o sudjelovanju na simpoziju s nazivom teme i područjem o kojem želite govoriti, kao i poziv na sugestije o mogućim temama i znanstvenicima kojima one nisu strane, kao i o svemu što bi moglo doprinijeti uspjehu simpozija.

Vaše sugestije i prijedloge očekujemo na niže priloženu adresu.

Do sljedećeg javljanja, iskreno Vas pozdravljamo.

Za Pasionsku baštinu

mr. sc. Jozo Čikeš

adresa: Udruga Pasionska baština
Barutanski breg 20, 10000 Zagreb
telefon: Jozo Čikeš, 091/526-5364
e-mail:
dijana.hrebak@gmail.com
jozo.cikes@gmail.com